Svenska Superserier recenserat i senaste Bild & Bubbla!

Svenska Superseriers nr. 4 recenserades i senaste numret av Sveriges största kulturtidskrift ämnad för serier – Bild & Bubbla. Kritiken var översvallande, i synnerhet till Jelcanders “Spring för livet” som utmålades som nationalsocialistisk. Recensionen kan läsas i sin helhet nedan.

Bild & Bubbla 3-4/05 – Avigserier [s. 30]

Det här är ett fanzin som tydligen har ambitioner att vara mer än ett fanzin. De svenska “superserierna” har funnit mycket inspiration i superhjälteserier från USA; ja, så pass mycket att figurerna ofta pratar svengelska (“Shit! Vasst move!”, “Nytt objektiv: oskadliggöra, man”). Dock ska de utgå från ett svenskt perspektiv, så serieskaparna försöker bevisa att häftiga framtidsdystopier med coola superhjältar faktiskt kan utspela sig i Sverige.

Den bästa serien i tidningen, enligt min mening, både teckningsmässigt och manusmässigt, är den dystra och postapokalyptiska visionen “Blaze” av Rasmus Ramö Streith, där en man utan minne har fått en märklig sorts energikraft. I Mario Toros “STHLM Utopia” är däremot hjälten ett slags Wolverine-liknande pälsdjur, vars klichétyngda äventyr kanske inte skulle se riktigt så snygga ut utan datorgrafikens under (något som för övrigt också stämmer in på många kommersiella superhjälteserier i USA).

Ett led i tidningens stora ambitioner är, enligt redaktören, att den något mindre ambitiösa serien “G-19”, där ett gäng ungdomar från Skåne fått superkrafter, avslutas i detta nummer. Man har dock ändå valt att publicera den minst lika dåliga serien “Spring för livet!”, där i princip nationalsocialism möter “Bamse”. En superhjälte från varje nordiskt land -“Nordens hjältar”- ska tävla i vem som snabbast kan ta sig över Öresundsbron. Inför ett yttre hot i form av den livsfarlige internationelle terroristen Glorian glömmer de ariska übermänniskorna dock sina inbördes stridigheter, och eliminerar honom tillsammans -självklart under den svenska superhjältens trygga ledning. Om Svenska Superserier vill bli en superbra serietidning, återstår ännu en del redaktionellt arbete.

Vår mutant är tuffare än din mutant!
/ R e d a k t i o n e n


Publicerat

i

av

Etiketter: