Att bidra med serier

För att underlätta arbetet för manusförfattare och tecknare som vill se sina alster publicerade i SVENSKA SUPERSERIER har vi sammanställt en lista över de olika krav, förutsättningar och riktlinjer som vi håller oss med.

Dessa är indelade i: allmänna riktlinjer, riktlinjer för tecknare
samt riktlinjer för manusförfattare.

ALLMÄNNA RIKTLINJER:

Svenska Superserier tar gärna emot de serier du tecknar eller författar. Vi premierar i första hand superhjälteserier, men även action, skräck, scifi och liknande äventyrsgenrer. Även seriemanus kan vara av intresse. Vill du samarbeta med någon så kan du söka efter folk på vårt forum, eller kontakta redaktionen.

Gör så här:

1. Maila in en text som beskriver din serieidé till Johan Ragnarsson. Denna text kallas synopsis. Den ska vara cirka en halv sida text som beskriver din series händelseförlopp och koncept kortfattat. Berätta även hur lång serien blir.

2. När vi enats med dig om att ditt synopsis håller, kommer vi att be dels om ett manus för hela första delen av serien och dels seriens första sida färdigtecknad.

3. Redaktionen kommer sedan att göra en bedömning av hur pass bra serien kan passa i tidningen och kontaktar dig.

Har du en redan påbörjad eller färdig serie så kan du förstås skicka in den.

Varje del av en serie bör vara högst drygt 20 sidor lång. Om serien är en följetång rekommenderar vi dig att begränsa den till högst tre delar om cirka 20 sidor vardera, där den sista delen innehåller ett tydligt slut på berättelsen. Sedan kan du förstås göra en ny story med samma figurer. Om en serie är i fler delar än en så måste den andra delen vara färdigtecknad innan vi publicerar den första.

Textning av serien kan redaktionen ställa upp med.

Skicka bara kopior, tills vi ber om original. Eller skicka högupplösta bildfiler. Upplösningen bör vara åtminstone 300 dpi (det vi trycker i), gärna mer.

Vi kommer inte att publicera något material med figurer eller annat innehåll som andra förlag eller personer äger rätten till. Det är alltså ingen idé att skicka in serier där Wolverine, Superman, Witchblade eller andra kända figurer finns med. Historiska, mytologiska och klassiska litterära figurer är fullt tillåtet att använda, men kom gärna med egna originalfigurer!

RIKTLINJER FÖR TECKNARE:

Fanzinet är i svartvitt. Endast framsidan är i färg. Kontakta Johan Ragnarsson om du vill bidra med en färgbild. Vi ställer höga krav på bilder till framsidan!

Man kan bidra med enstaka teckningar, men vi är mycket mer intresserade av hela serier. Vanligt är att serierna tecknas i A3-format. Men det är inte nödvändigt. Bara sidorna är stående.

Vi håller med jämna mellanrum omslagstävlingar, där vinnarens bidrag hamnar på omslaget till Svenska Superserier.

Det säkraste för att få ett bra resultat är att bilderna är i enbart svart och vitt. På grund av osäkerhet kring tryckkvaliteten kan bilder med gråskalor bli sämre än originalen. Det är framför allt riktigt ljusgrå toner som riskerar att bli vita och mörkgrå som kan bli svarta. Se till att bilderna blir tydliga. Detta kan man uppnå genom att tuscha materialet. Svärtan kan även bearbetas i något datorprogram, till exempel Photoshop, Paint Shop Pro eller GIMP (det sistnämnda är gratis). Svart bör helst vara svart. Överlasta inte bilden med otydliga detaljer. Det riskerar att bara bli till kladd i tryck.

Texta tydligt. Ett tips kan vara att texta på tunna blyertslinjer som suddas ut när texten har torkat. Man kan även texta i Photoshop eller liknande program. Se till att inte välja något stelt typsnitt bara.

RIKTLINJER FÖR MANUSFÖRFATTARE:

Ett manus bör vara väl strukturerat. I inledningen lär vi känna huvudpersonen och får veta vad problemet är. För det handlar nästan alltid om någon form av problem. Situationen i stort etableras.

Överlasta inte serien med figurer. För författaren kan det vara tydligt vad som pågår, men för oss andra kan det bara bli rörigt och trist när det blir många figurer.

Ett manus som andra ska läsa bör vara tydligt. Det kan vara ett textmanus eller i form av enkla skisser. Tänk på att det är jobbigt att teckna långa serier. Ett tips kan vara att dela upp historien i korta fristående avsnitt. Just nu verkar det som om det finns fler författare än tecknare, men ge inte upp om vi inte lyckas skaka fram en tecknare till ditt manus.

Om du sänder in ett manus är det bra om du dessutom skickar med en sammanfattande text på högst en halv sida, ett så kallat synopsis. Ett synopsis underlättar för oss att tolka manuset.

Om du vill använda figurer du inte skapat själv måste du först få tillstånd från figurens upphovsrättsägare.